Mescla i màstering
UQ audiolab i disseny sonor
audiolab & sound design
UNIVERSÒNIQ audiolab & sound design
Mescla i màstering
UQ audiolab i disseny sonor
audiolab & sound design
La mescla i el màster són dues etapes clau en el procés de producció musical que es duen a terme després de l'enregistrament de les pistes individuals. A continuació, t'explico en què consisteixen cadascuna:
Mescla: La barreja és el procés de combinar i balancejar totes les pistes gravades, com les veus, els instruments i els efectes, per crear un so cohesiu i equilibrat. Durant la barreja, s'ajusten els nivells de volum de cada element, s'apliquen efectes d'equalització per realçar o atenuar determinades freqüències, s'agreguen efectes de reverberació, delai o modulació per donar profunditat i ambient a la barreja, i es realitzen altres processos d'edició i manipulació del so, com la compressió i la panoramització.
L'objectiu principal de la mescla és aconseguir una bona separació i claredat entre els diferents elements sonors, assegurant que cadascú s'escolti correctament i contribueixi al resultat final de la cançó. L'enginyer de mescla utilitza equips i programari especialitzats per fer aquests ajustaments i treballar en l'equilibri i la coherència de la mescla.
Masterització: El mastering és l'etapa final del procés de producció musical i consisteix a preparar la mescla final per a distribuir-los i reproduir-los en diferents formats i sistemes de reproducció sonors. Durant el mastering, es fan ajustaments fins a la mescla, s'optimitza el nivell de volum general, es corregeixen problemes de freqüències o dinàmiques que puguin afectar la qualitat de la reproducció, s'afegeixen efectes globals, s'ajusta l'espai entre cançons en un àlbum , i es verifica que l'àudio compleixi els estàndards tècnics per a la seva distribució.
L'objectiu del màster és assegurar que la mescla final soni de la millor manera possible en diferents dispositius i sistemes de reproducció, mantenint la intenció artística del productor i millorant la qualitat global de l'àudio.
Tant la mescla com el màstering requereixen experiència i coneixements tècnics, i són realitzats per especialistes en àudio que compten amb equips i eines específiques per dur a terme aquestes tasques.
A UNIVERSÒNIQ fem mescles aplicant les tècniques dels millors estudis i enginyers de so del món.
També treballem el so multicanal i Dolby Atmos.
El so envoltant, també conegut com a àudio multicanal, és una tecnologia de reproducció d'àudio que busca crear una experiència immersiva i tridimensional, on el so es distribueix a l'espai de manera que els oients puguin percebre la direcció i la ubicació dels diferents elements sonors.
7.1: Aquest sistema consta de vuit canals dàudio principals: set canals principals i un canal de greus o subwoofer. Els set canals principals es divideixen en tres altaveus frontals (esquerra, central i dret), dos altaveus del darrere (esquerra i dret) i dos altaveus laterals (esquerra i dret). El subwoofer s'encarrega de reproduir les freqüències greus i de proporcionar efectes de baixa freqüència. El so envoltant 7.1 ofereix una experiència més immersiva en afegir altaveus posteriors addicionals, cosa que permet una millor localització dels efectes de so.
Aquests sistemes de so envoltant, ja sigui 7.1 o 5.1, es fan servir en cinema, videojocs, concerts i produccions d'àudio per brindar una experiència més realista i envoltant. Altres formats menys comuns inclouen el so 9.1, que afegeix altaveus frontals superiors, i el so 11.1, que afegeix altaveus frontals superiors i laterals addicionals, oferint una experiència encara més immersiva. Cadascun d'aquests sistemes cerca crear un camp de so tridimensional i realista, on els sons es puguin percebre des de diferents direccions i distàncies, millorant l'experiència auditiva global.
La mescla multicanal i 3D d'àudio són tècniques avançades utilitzades en la producció de so i música per crear experiències auditives immersives i realistes. Aquestes tècniques permeten que l'oient percebi el so des de múltiples direccions i profunditats, cosa que afegeix una dimensió addicional a l'experiència auditiva tradicional de canals estèreo o mono.
Arribarem a escoltar música sense altaveus ni auriculars?...
Àudio 3D:
L'àudio 3D porta la barreja multicanal un pas més enllà, afegint-hi una dimensió vertical al so. A més dels canals d'esquerra, dreta, davanter i del darrere, l'àudio 3D introdueix la dimensió de dalt i de baix. Això s'aconsegueix utilitzant altaveus al sostre o utilitzant tecnologies de processament de senyals per simular l'elevació del so.
L'àudio 3D busca recrear la manera com percebem el so a la vida real, on les fonts sonores poden estar a qualsevol lloc al voltant i per sobre de nosaltres. Aquesta tècnica és particularment útil en la realitat virtual, els videojocs i les experiències immersives, ja que pot proporcionar una sensació encara més gran de ser present en un entorn determinat.
Tècniques i tecnologies:
La barreja multicanal i l'àudio 3D impliquen l'ús de tècniques i tecnologies avançades, com ara l'ús de matrius d'altaveus, algorismes de processament de senyals, efectes de reverberació, posicionament tridimensional basat en coordenades XYZ, i més. A més, hi ha formats i estàndards específics per a la reproducció d'àudio multicanal i 3D, com Dolby Atmos, DTS:X i Auro-3D.
La barreja multicanal i l'àudio 3D són enfocaments sofisticats en la producció d'àudio que permeten una experiència auditiva immersiva i realista en posicionar i moure fonts sonores en un espai tridimensional, ampliant significativament la manera com percebem el so en comparació amb el àudio tradicional estèreo o mono.
Mescla multicanal:
La barreja multicanal implica la utilització de múltiples canals d'àudio per distribuir i posicionar diferents elements sonors en un entorn tridimensional. En lloc de limitar-se als dos canals d'un sistema estèreo (esquerra i dreta), la barreja multicanal pot incloure diversos canals, com el sistema 5.1 que utilitza sis canals (frontal esquerre, frontal dret, central, subwoofer, darrere esquerre i darrere dret ). També hi ha sistemes més avançats com el 7.1, 9.1, i més.
La barreja multicanal ens permet col·locar cada font d'àudio en un punt específic de l'espai sonor. Això crea una experiència auditiva més envoltant i immersiva, ja que els sons es poden moure d'un altaveu a un altre, proporcionant una sensació de direcció i moviment.
Escoltar ones ultrasòniques fora de les orelles, creant una experiència auditiva sensorial en 3D amb privadesa i sense molestar els altres, sense altaveus ni auriculars, ja és una realitat!